Do-In
Wat is dat?
De kortst mogelijke uitleg is een soort yoga.
Maar daarmee doe je Do-In wel te kort. Do-In is namelijk een eeuwenoude, helende bewegingsvorm. De theoretische basis is de wijsheid uit de Oosterse geneeswijzen, net als Shiatsu. Do-In richt zich specifiek op het in balans brengen van de energiekanalen, meridianen genaamd. Door deze meridianen stroomt onze levensenergie genaamd Ki. De meridianen zijn verbonden met al onze organen. Als de Ki vrij kan stromen, ben je zowel mentaal als fysiek gezond. Met Do-In zorg je dus niet alleen voor je spieren, maar voor je hele lichaam.
Mijn eerste kennismaking met Do-In was tijdens de Shiatsu opleiding. Elke keer, voordat de lesdag begon, deden we eerst een uur Do-In. Na de Shiatsu opleiding heb ik Do-In lessen gevolgd bij Anushka Hofman. Dat had ik eigenlijk eerder moeten doen. Door haar Do-In lessen kreeg mijn Shiatsu achtergrond nog meer diepgang en vielen er steeds meer kwartjes op hun plek. De volgende Do-In opleiding was bij Lilian Kluiver. Daar leerde ik zelf Do-In lessen te maken en te geven.
Wat doe je dan met Do-In? Met Do-in voer je strekkingen uit, zelfmassage (drukpunten), ademhalingsoefeningen en meditatie. ‘’Do’’ betekent ‘’de weg’’ en ‘’In’’ betekent ‘’naar binnen’’. Er wordt veel aandacht besteed aan het luisteren naar je eigen lichaam. Je leert voelen waar de blokkades zitten en wat jouw grenzen zijn. Het is niet belangrijk hoe ver je in een strekking kunt komen. Daar waar jouw grens is, bereik je het effect al. Zodra jij strekking voelt, gaat de Ki stromen en bevorder je je gezondheid.
Het is belangrijk om de oefening aan te passen aan jouw lichaam en niveau. Alle staande oefeningen kan je bijvoorbeeld ook zittend uitvoeren. Er is geen competitie, dus als je een houding korter kunt vasthouden, kom dan rustig uit een houding. Schud je spanningen even los en begin weer opnieuw. Als je niet met je handen bij de grond kunt komen, gebruik dan een krukje of kussen. Ga nooit over je grens. Als tijdens een oefening je adem stokt, dan ben je al te ver gegaan. Neem een stapje terug zodat je weer rustig door kunt ademen. Je hoeft niet lenig te zijn voor Do-In, maar dat wordt je er wel van.
Tijdens de Do-In lessen komt je circulatie op gang. Hierbij kunnen afvalstoffen, genaamd binqi, vrijkomen die in stijve en gespannen spieren lagen opgeslagen. Extra water drinken voor en na de les helpt de afvalstoffen afvoeren. Ook het schudden met je handen of benen na een oefening kan helpen om de binqi los te laten.
Do-In is geschikt voor iedereen en voor alle leeftijden. Je past gewoon de oefeningen aan. Hoe vaker je Do-In beoefent, des te beter je jouw lichaam leert kennen en hoe beter je ernaar gaat luisteren. Mijn missie is om te laten zien en te laten voelen wat je zelf kunt doen om bewust je eigen lichaam soepeler en gezonder te houden of te maken. Verder denk ik dat het goed is om te laten zien dat iedereen op zijn eigen niveau Do-In oefeningen kan doen. Je hoeft er niet jong, slank en sportief voor te zijn. Dat ben ik ook niet.